Zabhegyező

2008.09.18. 08:43

Már korábban is el akartam olvasni, mert elég híres könyv. Ha jól rémlik valamelyik filmben a pszichopata sorozatgyilkos is ezt olvasta állandóan.

Tegnapelőtt valahogyan elkeveredtem Novics János oldalára, aki a Montykról írt valamit a blogjában. Már fogalmam sincs hogyan keveredtem oda... De mégis! Guglin rákerestem a Novicsra. Kíváncsi voltam, mikor hozza ki a fórumot. Szóval a fószer adatlapján láttam, hogy ez az egyik kedvenc könyve. És rákerestem, szintén Guglin (A Gugli a barátod!), és megtaláltam a mek.osz.hu-n. Gyorsan le is szedtem. Nem is hosszú. 117 oldal összesen. Tegnap ki is végeztem. Délután nekiálltam az aznapra rendelt szent evangéliumnak (Értsd németeztem.), de volt kedvem. Nagyon  nem volt kedvem. Fogtam magam és nekiálltam olvasni. Először az előző nap este olvasott "Névtelen város" német változatának, de mint írtam, nem volt kedvem németezni. És akkor nekifeküdtem a "Zabhegyező"-nek.

Először nem értettem, hogy mit szeretnek benne... és később sem nagyon. A történetet nem fogom elmesélni. Igazából nem is nagyon maradt meg. Persze azért el tudnám mondani, de nem olyan beleéléssel, mint mondjuk "A Patkányfogó"-ét. Egy kicsit kaotikus. A főhős elég nagy arc, de azért pár dologban hasonlítunk. "Így van ez a nőkkel. Valamit mindig jól csinálnak, még ha nem is olyan nagyon szépek, vagy ha éppen hülyék is, és az ember félig-meddig beléjük esik, aztán már nem tudja, hányadán áll. Nők. Jézusmária! Meg tudják őrjíteni az embert. Tényleg." Ezzel például nagyon egyet tudok érteni. Ki is írtam iwiw-re. Bernd das Brot, H. P. Lovecraft, és Szálasi Ferenc mellé. De nem csak ebben hasonlítunk, vagy értünk egyet. Én is majrés vagyok, és bizony én is szívesen kirohannék a világból. (Ki nem!?) A történet talán 2 vagy 3 nap történéseit írja le, de persze többször is visszaemlékezik. Viszont vége ennek sincs. Egyszer csak vége, de mintha nem lenne befejezve. Vagyis hát be van, van valami befejezés féle, de egy kicsit mintha lógna a levegőben az egész. "Ez az egész, amit el akartam mondani. Elmondhatnám talán még azt is, mit csináltam aztán, mikor hazamentem, hogyan betegedtem meg, meg minden, milyen iskolába megyek jövő ősszel, ha innen kikerülök, de ehhez már nincs kedvem. Tényleg nincs. Ez a téma jelen pillanatban nem nagyon érdekel." Ez a befejezés lényege. Van még ez után 2 bekezdés, de lényegtelen.

Egynek jó volt. Később teszek majd vele még egy próbát, talán. De nem vagyok jelen pillanatban elragadtatva tőle. Igaz párszor jól megnevettetett, de igazából semmi több.

A bejegyzés trackback címe:

https://kain2.blog.hu/api/trackback/id/tr13669070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novics János 2008.09.23. 22:53:04

A Zabhegyező nagyon kényes regény. Egyrészt angolul is a régi beatszlengen szól, másfelől magyarra is a hetvenes években ültették át, tehát a fordítás kissé idejétmúlt, de éppen így adja át azt a világot. Fontosabb azonban az, hogy Salinger egy igen trükkös elbeszélői konstrukciót alkalmaz: egy személyiség, egy kamasz elbeszélőn keresztül teremt meg egy - nincs jobb szavam ennél, pedig ateista vagyok - krisztusi figurát. Rengeteget tudnék erről még beszélni, de itt erre nincs időm és módom. Óriási könyv, amelyhez megfelelő lélektani nyersanyag és az irodalmi nyelvváltozatok jó ismerete szükséges. Kissé talán Kertész Sorstalanságára emlékeztet: ott is azzal volt az olvasóknak baja, hogy nem értették az elbeszélő gyerekhang lényegét, így aztán feladták.

Novics 2008.09.24. 08:30:47

Nem akartam lehúzni a regényt, de nekem ez a véleményem. Mint írtam, lehet, hogy adok még neki egy esélyt később. Vannak olyan regények, amikhez érettség kell. Talán nem a legjobb példa, de a 22-es csapdáját először nem bírtam elolvasni, pár oldal után feladtam. Ekkor még általános iskolás voltam. Aztán később újra nekiálltam... és imádom! Lehet, hogy ezzel is így leszek. És kritikám élét még tompítja, hogy a XIX. századi romantikus és realista regények a gyengéim.
De azt hiszem abban teljes mértékben egyetértünk, hogy a Monty-k istenek!!!
süti beállítások módosítása